Cine suntem

Monica Luisa Macovei

Monica Macovei este membră a Parlamentului European din 2009, în grupul Partidului Popular European (PPE). Este preşedinta Delegației PE a Comisiei parlamentare de Stabilizare si Asociere UE-Albania, membră în Comisiile pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) și Control Bugetar (CONT) și membră supleantă în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET). In mandatul 2009-2014, Macovei a condus Delegația PE în Comisia de cooperare UE-Republica Moldova.

Monica Macovei a scris și negociat, în mandatul 2009-2014, 40 de legi și rapoarte ca raportor al Parlamentului European, toate adoptate de plenul Parlamentului European și alte 54 de legi și rapoarte ca raportor al Grupului PPE, clasându-se la sfârșitul mandatului pe locul 3 din 766 de europarlamentari.

În 2012, Monica Macovei a primit premiul “MEP 2012″ pentru activitatea din domeniul justiţiei şi libertăţilor civile, în 2011 a primit distincția “20 Anniversary CEU Alumni Hero”, în 2009 a fost declarată Femeia Europeană a Anului, iar în 2008 a primit premiul Academiei Europene Yuste, decernat de Alteța Sa Regală, Regele Juan Carlos al Spaniei.

Monica Macovei a ocupat funcția de Ministru al Justiției în România din 2005 până în 2007, primind recunoaștere internațională pentru inițiativele sale anti-corupție și pentru reformele în justitie care au permis României să intre în Uniunea Europeană în 2007, fapt subliniat de mari publicații, precum Financial Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung sau El Pais. Die Welt scria în decembrie 2006 că “22 de milioane de romani au de ce să îi mulțumească Monicăi Macovei că țara lor intră alături de Bulgaria la 1 ianuarie în UE“, iar în 2013 Le Monde a numit-o “imaginea iconica a libertăților în România“. Monica Macovei a creat în 2005 Direcția Națională Anticorupție (DNA), principala instituție anticorupție din România.

Monica Macovei și-a început activitatea ca procuror, apoi avocat și a lucrat ca expert juridic pentru Consiliul Europei, OSCE și alte organizații internaționale și a condus APADOR-CH (Comitetul Helsinki pentru drepturile omului). În calitate de avocat a câștigat peste 20 de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru cetățeni români ale căror drepturi au fost încălcate de stat.

Monica Macovei a absolvit Facultatea de Drept din Universitatea București și un master în Drept Constituțional Comparat, Universitatea Central Europeană și Universitatea Statului New York, și a urmat mai multe cursuri pentru protecția drepturilor omului în Marea Britanie, Finlanda, Austria.

Monica Macovei este membru GDS, Societatea Timișoara, Consiliul European pentru Relații Externe, membru fondator al Transparency International-România, membru de onoare al Asociației 21 Decembrie 1989, membru în Board of Trustees al Universității Central Europene şi în Board-ul Platformei pentru Memorie şi Conştiinţă Europeană. A publicat cărți și articole pe teme juridice și drepturile omului și a conferențit la Harvard , MIT Sloan, Stanford, Oxford.

Adrian Papahagi

Papahagi

Adrian Papahagi este conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din Cluj. A predat în trecut la Sorbona și la Institut Catholique de Paris. În 2006 a obținut un doctorat în studii medievale la Sorbona. A fost bursier la École Normale Supérieure, Oxford, Warburg Institute-Londra, New Europe College-București.

A publicat și îngrijit mai multe volume de medievistică. Este autorul volumului ABC-Darul creștin-democrației (Curtea Veche, 2012). A intrat în politică în vara anului 2012, ca unul dintre apărătorii statului de drept în timpul loviturii de stat. A candidat din partea ARD în decembrie 2012 în colegiul uninominal 1 din Cluj. În PDL, a fost unul dintre autorii și susținătorii moțiunii “Reformiștii”, condusă de Monica Macovei. A fost unul dintre cei cinci fondatori ai Partidului Mișcarea Populară și primul demisionar din acest partid, în februarie 2013, când valorile inițiale au fost încălcate. În 2014 a fost unul dintre coordonatorii campaniei prezidențiale a Monicăi Macovei la Cluj.

Marian Preda

Marian Preda este profesor universitar și decan al Facultății de Sociologie si Asistență Socială a Universității din Bucuresti. Este licențiat în sociologie și în inginerie mecanică, master în politici sociale, master în business administration, doctor în sociologie.

Este autor sau coautor a 26 de cărți și a numeroase articole publicate în reviste de specialitate. A lucrat în calitate de manager, consultant sau expert în numeroase proiecte cu finanțare națională sau internațională.

A fost Președintele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, Membru al Comisiei Naționale pentru Populație, Președinte al Societății Sociologilor din România.

Șerban Marinescu

Serban Marinescu

Născut în 1979, în București, urmează Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu pe care o absolvă în 2003. În prezent este asistent universitar și doctorand al aceleiași universități.

Practică arhitectura în cadrul unui birou de proiectare, dar și independent. În urma câștigării unui concurs internațional pentru amenajarea spațiului public central al municipiului Râmnicu Vâlcea, îl denunță la DNA pe primarul de la acea vreme al orașului pentru cerere de mită. În prezent primarul execută o pedeapsă de 4 ani cu executare.

Tată a doi copii (Filip, 3 ani și jumătate și Iana, 1 an) crede ca a ajuns în punctul în care trebuie să se implice pentru a transforma România în țara în care copiii săi să crească demn.

Mihai Platon – Coordonator Filiala M10 Bacău

mihai platon

Inginer, absolvent în 1990. Căsătorit, 2 copii. Angajat la Întreprinderea de Avioane Bacău până în 1997. Întreprinzător privat din 1995. Nu am avut viață publică pana în 2013. Odată cu intrarea în Fundația Mișcarea Populară în 2013 am hotărât să dedic 5 ani pentru a schimba modul de a face politică în România bazat pe competențe și meritocrație. Nu doresc nimic pentru mine, funcții sau avantaje, ci doar o atenție specială pentru zona Moldovei unde sărăcia și lipsa educației au creat o bombă socială. Am demisionat din FMP când a deviat de la programul propus inițial. Am activat voluntar în campania Monicăi Macovei pentru Președinția României.

[Pagină în curs de actualizare]